0
Je winkelwagen
is leeg

right banner

Goed idee: sponsor mee!

5procentSamen met uw aankoop bij Formidog kunt u ook een van deze goede (honden)doelen ondersteunen:

Maak een keuze tijdens het afrekenen. Wij doneren vervolgens 5% van uw orderbedrag netto aan deze organisatie.

Dat kost u helemaal niets en wij vinden het een goed idee!

Heeft mijn hond een voedselallergie

Heeft mijn hond een voedselallergie?

Allergieën zijn een veel voorkomend probleem voor honden. Typische symptomen zijn jeuk met als gevolg excessief krabben, bijten of likken. Hierdoor ontstaat meer jeuk en zelfs wondjes waardoor de hond meer gaat krabben en bijten, waardoor nóg meer.... etc. Soms kan een allergie zelfs ook een chronische of recidiverende huid- of oorontsteking tot gevolg hebben. Hoewel de meeste allergieën bij honden een natuurlijke oorzaken hebben (zoals bijvoorbeeld pollen, schimmels, huisstofmijt of vlooienbeten) zijn ook allergische reacties op voedsel mogelijk.

Diagnosticeren van voedselallergieën bij honden is bijzonder lastig. Het vaststellen ervan vereist een voedselpatroon waarin de hond ABSOLUUT niets anders krijgt dan een voeding met eiwit- en koolhydraatbronnen waaraan hij nooit eerder is blootgesteld. Een andere optie is om de hond alleen eten te geven dat is bewerkt op zodanige wijze dat het als hypoallergeen gekwalificeerd mag worden. Een proef met een afwijkende voeding moet minstens acht weken duren voor het succes of falen kan worden geëvalueerd. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan!

Het is vrij moeilijk om voedsel als definitieve oorzaak van allergieën bij honden te diagnosticeren omdat er ook een aantal hardnekkige mythen rond deze aandoening bestaat. Hieronder staan er een aantal, samen met de waarheid.

Mythe: Honden zijn meestal allergisch voor maïs, tarwe, soja en andere plantaardige ingrediënten.

Waarheid: In een studie van 278 gevallen van voedselallergie bij honden, waar het probleemingrediënt duidelijk werd geïdentificeerd, was rundvlees veruit de grootste boosdoener (95 gevallen). Zuivel was nummer twee (in 55 gevallen). Tarwe werd derde met 42 gevallen. Soja en maïs waren eigenlijk de minste boosdoeners met respectievelijk 13 en 7 gevallen. Eiwitbronnen zijn dus vaker de oorzaak van een allergie dan granen. Rundvlees, zuivel, kip, ei, lam, soja, varkensvlees en vis waren verantwoordelijk voor 231 van de voedselallergieën, terwijl tarwe, maïs en rijst samen goed voor slechts 54. (Sommige honden waren allergisch voor meer dan één ingrediënt, dat is waarom het totaal meer is dan 278.)

Mythe: Ik heb het dieet van mijn hond meerdere malen aangepast en hij krabt zichzelf nog steeds. Het is dus onmogelijk dat een voedselallergie de oorzaak is.

Waarheid: Honden zijn allergisch voor bepaalde ingrediënten, niet het merk of het type van het voedsel. Dus als uw hond allergisch is voor kip, en elk van de levensmiddelen die u hebt geprobeerd bevat kip, zal hij zichzelf nog steeds krabben. Kijk eens heel goed naar de lijst van ingrediënten; het zal meestal meerdere eiwit- en koolhydraatbronnen bevatten. Het is niet ongebruikelijk dat een voer dat wordt aangeduid als"lam en rijst" ook kip of andere potentiële allergenen bevat.
Het is moeilijk te gissen voor welk ingrediënt uw hond overgevoelig is. Dat is waarom dierenartsen zo vaak voedingsmiddelen met nieuwe ingrediënten adviseren zoals hert en aardappel. Het is daarom belangrijk dat u een voedsellogboekje van uw hond bijhoudt. Inzicht in deze "historie" is belangrijk voor het bepalen van de juiste voeding of zelfs, het speciaal bewerkte, hypoallergeen voedsel.

Mythe: Ik heb niet veranderd aan het dieet van mijn hond. Het is moeilijk te geloven dat hij nu ineens een voedselallergie zou het ontwikkelen.

Waarheid: Honden kunnen voedselallergie ontwikkelen op elk moment in hun leven. Als pup, als puber maar ook als senior. Ongeacht het voedingspatroon.

Mythe: Als mijn hond last heeft van een voedselallergie, waarom heeft hij dan geen diarree?

Waarheid: Sommige honden met voedselallergieën (maar lang niet alle) hebben daarbij ook gastro-intestinale symptomen zoals braken of diarree. U kunt dus voedselallergieën niet uitsluiten, alleen maar omdat zijn maagdarmkanaal normaal lijkt te functioneren. Als de hond chronische maag-darmproblemen heeft naast niet-seizoengebonden jeuk,dan staat een voedselallergie bovenaan de lijst van potentiële problemen.

Advies: Wanneer u denkt dat uw hond een voedselallergie heeft overleg dan met uw dierenarts. Hij of zij kan helpen bij het vinden van de juiste voeding om zo doende de symptomen bij uw hond tegen te gaan en ook de uitgebalanceerde voeding krijgt die essentieel is voor een goede gezondheid.

Een overzichtelijke vergelijkingstabel met bijna alle merken en soorten vers voer vind je hier.