0
Je winkelwagen
is leeg

right banner

Goed idee: sponsor mee!

5procentSamen met uw aankoop bij Formidog kunt u ook een van deze goede (honden)doelen ondersteunen:

Maak een keuze tijdens het afrekenen. Wij doneren vervolgens 5% van uw orderbedrag netto aan deze organisatie.

Dat kost u helemaal niets en wij vinden het een goed idee!

Kunnen honden het coronavirus COVID-19 dragen of verspreiden?

Begin maart 2020 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie dat het nieuwe coronavirus COVID-19 nu een wereldwijde pandemie is. In paniek over de verspreiding van het virus maken mensen zich niet alleen zorgen over hun eigen gezondheid, maar ook over de gezondheid van hun honden.

Op de sociale media zijn foto's verschenen van honden die gezichtsmaskers dragen, met als gevolg dat verontruste baasjes overal vroegen: kunnen honden coronavirus krijgen? Kunnen honden het coronavirus COVID-19 dragen of verspreiden?

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid: nee!

Honden kunnen wel bepaalde soorten coronavirussen oplopen, zoals het respiratoir coronavirus van de hond. Maar dit specifieke nieuwe coronavirus, ook bekend als COVID-19, wordt verondersteld geen bedreiging te vormen voor honden.

Li Lanjuan, een epidemioloog en vertegenwoordiger van de Chinese National Health Commission, waarschuwde eigenaren van gezelschapsdieren in China om waakzaam te zijn over hun eigen gezondheid en de gezondheid van hun huisdieren: "Als huisdieren uitgaan en contact hebben met een besmet persoon, krijgen ze de kans op besmetting. Wanneer dat zo is moeten huisdieren worden geïsoleerd. Naast mensen moeten we voorzichtig zijn met andere zoogdieren, vooral huisdieren."

De CDC zegt: "Hoewel dit virus uit een dierlijke bron lijkt te zijn voortgekomen, lijkt het er op dat het zich nu van persoon tot persoon verspreidt". De CDC beveelt aan dat mensen die naar een omgeving reizen waar een besmettingshaard is, zowel levende als dode dieren vermijden, "maar er is geen reden om te denken dat dieren of huisdieren een bron van infectie zouden kunnen zijn met dit nieuwe coronavirus." Bron

coronadogDe WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft verklaard: "Hoewel er tot nu toe één geval is geweest dat een hond in Hong Kong is besmet, is er nog geen bewijs dat een hond, kat of welk huisdier dan ook COVID-19 kan overbrengen naar baasjes. COVID-19 wordt voornamelijk verspreid via druppeltjes die worden geproduceerd wanneer een geïnfecteerde persoon hoest, niest of spreekt." Bron.

Terwijl de enige hond in Hong Kong een 'infectie op laag niveau' met COVID-19 heeft vertoond die 'waarschijnlijk een geval van overdracht van mens op dier' ​is, benadrukken gezondheidsfunctionarissen van overheden er voor dat 'er momenteel geen bewijs is dat gezelschapsdieren een bron van infectie kunnen zijn voor COVID-19 of dat ze ziek worden. "

Dr. Jerry Klein, Chief Veterinary Officer van de AKG*, zegt: "De CDC heeft geen gevallen gemeld waarin huisdieren of andere dieren besmet zijn geraakt met COVID-19 in de Verenigde Staten of waar dan ook ter wereld, inclusief broeihaarden zoals Italië." Dr. Klein dringt er op aan dat baasjes hun gezonde verstand moeten gebruiken als het gaat om onze huisdieren: 'Als je kinderen hebt, zou je niet willen dat ze een puppy aanraken en daarna hun vingers in hun mond steken, omdat ze daarna een fecale besmetting kunnen hebben', zegt hij.
'De algemene praktijk van het wassen van onze handen na het aanraken van een puppy of een hond - dat is normale hygiëne.'  Bron

Hoe kunnen baasjes hun honden beschermen tegen het Coronavirus?

Beste eigenaren van gezonde huisdieren: Je hoeft niets anders te doen dan de basishygiënische voorzorgsmaatregelen te volgen. Was je handen met water en zeep voor en na contact met je hond.
Maar wanneer je positief bent getest op COVID-19 of bent blootgesteld aan het nieuwe coronavirus, raden deskundigen wel aan 'het contact met [je] dieren te beperken' - zowel om te voorkomen dat huisdieren worden blootgesteld aan het virus als om te voorkomen dat het kan worden doorgegeven aan een andere persoon die het dier aanraakt." Om de verspreiding van alle ziektekiemen te verminderen, kun je overwegen de poten van uw huisdier goed te reinigen wanneer ze het huis in en uit komen. Honden hebben geen gezichtsmasker nodig om zichzelf te beschermen tegen het nieuwe coronavirus COVID-19.

Wanneer je jezelf zorgen maakt of wanneer je misschien een verandering in de gezondheid van je hond opmerkt, neem dan contact op met een dierenarts.

Het allerbelangrijkste

Het allerbelangrijkste is echter: baasjes mogen in geen geval hun honden, katten of andere huisdieren in de steek laten vanwege de angst voor COVID-19.

*AKC = American Kennel Club, overkoepelende organisatie van alle rassenverenigingen in de VS