0
Je winkelwagen
is leeg

right banner

Goed idee: sponsor mee!

5procentSamen met uw aankoop bij Formidog kunt u ook een van deze goede (honden)doelen ondersteunen:

Maak een keuze tijdens het afrekenen. Wij doneren vervolgens 5% van uw orderbedrag netto aan deze organisatie.

Dat kost u helemaal niets en wij vinden het een goed idee!

Mogen honden melk drinken?

Op deze vraag is het antwoord simpelweg: beter van niet! In veel gevallen zul je niet direct heel veel (ernstige) klachten opmerken, maar melk kan wel degelijk schadelijke gevolgen hebben voor je hond. Er kunnen maag en darmkrampen optreden die zelfs kunnen resulteren in ernstigere medische klachten. Je hond kan er dus daadwerkelijk last van krijgen!

Klachten na melk drinken

Melk is geen natuurlijk voedingsmiddel voor honden. Alleen tijdens de speentijd, de tijd dat puppy’s moedermelk drinken, drinken honden melk. Koemelk behoort zeker niet tot het natuurlijke dieet van honden en is daarom niet raadzaam om te geven.

Door het drinken van melk kunnen klachten ontstaan. Je hond kan last krijgen van darm- en maagkrampen wanneer overmatig melk gedronken wordt. Sommige honden zijn echter gevoeliger en kunnen bij kleinere hoeveelheden al last krijgen. Daarnaast kan de ontlasting dunner worden en kan zelfs diarree optreden.

Medische onderbouwing klachten

Melk geven aan je hond resulteert dus in klachten bij je hond, maar waardoor ontstaan die? Kan een hond bijvoorbeeld wel wennen aan melk? Om het antwoord hierop te vinden, dienen we te kijken naar de bestandsdelen die melk bevat.

Melk bevat lactose, een melksuiker dat honden op volwassen leeftijd niet kunnen verdragen. Als pup maakt het dier een enzym “lactase” aan. Deze stof breekt lactose af zodat het lichaam het kan verwerken. Als de pup stopt met melk van de moederhond te drinken, stopt het lichaam voor altijd met het produceren van lactase. De productie is niet opnieuw op te wekken, je hond kan je dus ook niet laten wennen aan het drinken van melk!

Wanneer de lactose niet wordt afgebroken, ontregeld de stof de darmflora. Het resultaat is een geprikkelde darm die krampen en andere klachten gaat vertonen. In ernstige gevallen kan zelfs de darmwand beschadigen, met bloedingen tot gevolg. Dit is zichtbaar in de vorm van bloed bij de ontlasting. Raadpleeg in dat geval altijd een dierenarts!

Conclusie is dat een hond niet gemaakt is om melk te kunnen verwerken na de speentijd. Dit is ook niet te veranderen.

Geef ik mijn hond melk voor extra calcium of andere stoffen?

Maar levert melk dan geen voordeel op in de vorm van extra calcium? Nee, een hond heeft dit niet nodig om in zijn calciumbehoefte te voldoen. Hondenvoeding bevat al voldoende calcium, melk als aanvulling is niet nodig. Ook andere voedingsstoffen zijn bij goede voeding aanwezig en hoeven niet aangevuld te worden met melk.

Hoe zit het met karnemelk? En halfvolle melk?

Voor alle melk geldt hetzelfde advies: geef het niet aan je hond. Het maakt geen verschil, je hond kan er last van krijgen!

Bron: https://www.dierennieuws.nl/