0
Je winkelwagen
is leeg

right banner

Goed idee: sponsor mee!

5procentSamen met uw aankoop bij Formidog kunt u ook een van deze goede (honden)doelen ondersteunen:

Maak een keuze tijdens het afrekenen. Wij doneren vervolgens 5% van uw orderbedrag netto aan deze organisatie.

Dat kost u helemaal niets en wij vinden het een goed idee!

Botten... wat is goed, wat is fout?

Botten zijn een geweldige bron van mineralen en andere voedingsstoffen en dempen de eetlust van je hond. Kauwen stimuleert speekselenzymen en voorkomt tandplak op tanden, kiezen en tandvlees. En... een hond die op een bot kauwt, is minder geneigd om zijn poten overmatig te krabben of te likken.

Veel dierenartsen geloven echter dat het geven van een bot een risico geeft op ernstig letsel en dat je dat risico niet zou moeten opzoeken. Dit zijn vaak dezelfde dierenartsen die ook het voeren van vers vlees ontraden. Wij van Formidog vinden dat deze dierenartsen last hebben van koudwatervrees. Toch is het goed om een paar puntjes in acht te nemen. Het ene bot is namelijk iets heel anders dan het andere bot.

Niet doen:

 • Geef je hond nooit "staand" bot van gevogelte (die pijpjes).
 • Geef je hond nooit botten die gekookt, gebraden of gebakken zijn.
 • Geef je hond geen bot als hij maagproblemen heeft.
 • Geef je hond geen bot om op te kauwen wanneer er een andere hond op bezoek komt.
 • Neem het bot af wanneer je vindt dat je hond er genoeg af heeft geknaagd. Teveel calcium kan een maag- of darmblokkade veroorzaken.

Wel doen:

 • Geef rauwe of gerookte vleesbotten.
 • Vraag de slager om kalfsknoken, enkels, schenkels en haxen
 • Haal het bot na 10 tot 15 minuten van je hond en leg het in de koelkast.
 • Gooi een bot na drie of vier dagen weg .
 • Geef grote rassen, zoals Duitse herders, bloedhonden en mastiffs, grote botten.
 • Houd toezicht op je hond wanneer je hem een​ bot geeft.
 • Geef hooguit twee maal per week bot
 • Controleer de dag na het eten van bot de ontlasting van je hond.

Hoe aantrekkelijk ook: geef je hond nooit de botten die overgebleven zijn na het eten van varkenskarbonades of lamskoteletten. Gegaard bot geeft meestal problemen. Het is veel slimmer om het vlees van de botten te snijden voordat je gaat braden of barbecueën (vooral het bot van schouderkarbonades is een hondentractatie). Dit geldt voor alle gegaarde botten. Ook die van kip en kalkoen en zelfs voor de graten van vis. Gegaarde botten en graten worden slecht verteerd en moeten daarna de hele darmweg afleggen naar de hondenuitgang. Onderweg kunnen er beschadigingen optreden.

Knoken, enkels, schenkels en bollen zijn heel fijn om te geven. Er zit veel kraakbeen en vlees aan en het splintert niet. Haxen zijn helemaal super. Haxen zijn de scharnieren van de bilpijp, onderpoot en schenkel. Zeer geschikt voor fonds en sauzen maar ook voor onze honden.
Schouderbladen van kalf en rund zijn ook fijn. Rauw is het best maar gerookt is een mooi alternatief. Let wel op dat je in de gaten houd hoeveel de hond er van eet en grijp in wanneer je denkt dat het te veel is.

De dag na het eten van bot kan de ontlasting van je hond hard en geel zijn en de vorm hebben van kwarteleitjes. Dat is normaal. Af en toe harde ontlasting is goed voor het legen van de anaalklieren.