0
Je winkelwagen
is leeg

right banner

Goed idee: sponsor mee!

5procentSamen met uw aankoop bij Formidog kunt u ook een van deze goede (honden)doelen ondersteunen:

Maak een keuze tijdens het afrekenen. Wij doneren vervolgens 5% van uw orderbedrag netto aan deze organisatie.

Dat kost u helemaal niets en wij vinden het een goed idee!

Kan mijn hond misschien allergisch zijn voor kip?

Kip is niet alleen het meest veelzijdige stukje vlees voor mensen, onze harige vrienden zijn er ook dol op! Heel veel hondenbrokken en vers voer hebben kip als basis.

Maar… terwijl veel honden dol zijn op de smaak van kip, kunnen sommige er behoorlijk ziek van worden door  spijsverteringsproblemen en andere ongunstige bijwerkingen.

Anders dan vijftig jaar geleden, toen honden nog met de pot mee aten begrijpen we nu dat niet alle honden bepaalde ingrediënten kunnen verdragen. Toch staan veel mensen nog steeds vreemd te kijken hoe het in Godsnaam mogelijk is dat hun hond gevoelig is voor eten Dus dan is het belangrijk om te vragen, kunnen honden ook allergisch zijn voor kip?

Helaas is het antwoord ja! Honden kunnen allergisch zijn voor kip. In feite is kip niet alleen veruit het meest voorkomende ingrediënt in hondenvoer, het is ook het meest waarschijnlijke ingrediënt om allergieën bij honden te veroorzaken.

Hoe je hond voedsel verteert

Wat meestal gebeurt wanneer een hond voedsel eet (lees: eiwitten), wordt het afgebroken door de aminozuren in het spijsverteringsstelsel en vervolgens wordt het opgenomen door de witte bloedcellen die enterocyten worden genoemd.
Wanneer een hond allergisch is voor pluimvee, kan zijn spijsverteringsstelsel deze eiwitten niet volledig afbreken en zal zijn immuunsysteem het pluimvee-eiwit als een ongewenste en opdringerige substantie waarnemen. Het immuunsysteem van de hond zal dan reageren door de enterocyten naar het lichaam te sturen en de eiwitten te elimineren.
De voedselallergie wordt dus veroorzaakt door de hoge defensieve reactie van een hond op een eiwit. Die defensieve reactie is bij de hond veel groter dan bij de mens.

Dit proces resulteert in verschillende symptomen, waarvan sommige vaker voorkomen dan andere. Als je denkt dat je een hond hebt die allergisch is voor kip, zijn hier enkele symptomen waar je op moet letten.

 • Huidirritatie
 • Huiduitslag
 • Huidinfectie
 • Kale plekken
 • Obsessief likken
 • Pootjes in het gezicht
 • Poot bijten
 • Hoofdschudden
 • Piepen
 • Hoesten
 • Diarree/dunne poep
 • Braken
 • Gas/winderigheid
 • Ontstekingen

Voedselallergieën bij honden kunnen vooral veel problemen veroorzaken voor pups, zowel op korte als op lange termijn.

Meestal ontwikkelen voedselallergieën bij honden zich echter pas na de puberteit. De ontwikkeling van voedselallergieën bij jonge pups is echter zeker ernstig, omdat ze uiteindelijk een schadelijk effect op hun groei kunnen hebben.
Bovendien is een allergie een toxische reactie die elke volgende keer heftiger terugkeert. Vandaar dat wij bij Formidog vaak horen: “Vroeger at ie altijd kip, zonder probleem. Maar nu krijgt ie er jeuk van. Komt dat omdat ik een ander merk voer?”.

Oorzaken van kipallergieën

Dus wat veroorzaakt eigenlijk het immuunsysteem van een hond om het eiwit in kip als een vijand te zien? In tegenstelling tot wat je misschien denkt, gebeurt dit proces niet meteen de eerste keer dat een hond kip opneemt. De allergische reactie bouwt zich in de loop van de tijd op. Het immuunsysteem van een hond moet het eiwit eerst meeeen aantal keren tegenkomen voordat het voldoende enterocyten herkent om het uiteindelijk als een indringer te herkennen. Wanneer je merkt dat je hond  een intolerantie voor kip vertoont, kan dit een teken zijn dat er zich een allergie ontwikkelt.

Dat gezegd hebbende is het belangrijk op te merken dat er een verschil is tussen voedselintolerantie en een voedselallergie. De reacties bij voedselintolerantie worden niet veroorzaakt door histamine, een grote onderscheidende factor. Wanneer je hond hond een intolerantie voor kip heeft ontwikkeld, merk je mogelijk een verandering in de kleur of consistentie van de ontlasting, of je hoort gorgelende geluiden uit het spijsverteringsstelsel die kunnen leiden tot buikpijn bij de hond.

Behandeling & herstel

Omdat de meeste symptomen de huid beïnvloeden, kan uw dierenarts meerdere tests uitvoeren, waaronder tests met huidcellen om de aanwezigheid van een kipallergie te bevestigen. Een veel voorkomende vorm van behandeling is het implementeren van een 'eliminatiedieet' in het dagelijkse leven van je hond totdat je de oorzaak van de problemen vindt. Dit dieet wordt meestal gedurende enkele weken gevolgd, gedurende welke de hond de symptomen kan blijven vertonen. De meeste dierenartsen geven de voorkeur aan het eliminatiedieet voordat medicijnen worden voorgeschreven om eventuele aanhoudende symptomen te behandelen.

Hoewel voedselallergieën over het algemeen niet te genezen zijn, komt het niet als een verrassing dat de meest effectieve behandelmethode dan volledig vermijding van kip wordt. Zodra dit proces is voltooid, is je harige vriend goed op weg naar volledig herstel.

Wanneer je je zorgen maakt dat je hond niet genoeg eiwitten krijgt, vrees dan niet. Er zijn verschillende andere levensvatbare eiwitbronnen die je kunt toevoegen aan het dagelijkse dieet van uw hond. Broccoli, linzen, quinoa, sojabonen en spinazie zijn allemaal eiwitrijke vegetarische alternatieven.
Paard, geit, haas, vis(!), hert en wild zijn ook enkele veel voorkomende alternatieven wanneer je vers voert/ Om een ​​lang verhaal kort te maken, wanneer je kip uit het dieet van je hond moet verwijderen, heeft hij nog steeds veel smakelijke voedselopties om uit te kiezen. Het enige dat hij nodig heeft, is een kleine verandering in dieet en hij zal zo goed als nieuw zijn!

bronnen:

Poultry Allergies in Dogs – Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, Recovery, Management, Cost.

Allen, Meredith. “Is My Dog Allergic to Chicken?” PetCareRx, 12 Jan. 1970, .

Chen, Nancy. “Allergy to Chicken in Dogs.” Pets The Nest, 21 Nov. 2017,