0
Je winkelwagen
is leeg

right banner

Goed idee: sponsor mee!

5procentSamen met uw aankoop bij Formidog kunt u ook een van deze goede (honden)doelen ondersteunen:

Maak een keuze tijdens het afrekenen. Wij doneren vervolgens 5% van uw orderbedrag netto aan deze organisatie.

Dat kost u helemaal niets en wij vinden het een goed idee!

Formidog, varkensvlees en Aujezky

Mag een hond rauw varkensvlees?

In onze wondere  hondenwereld zijn er twee hardnekkige misverstanden die onuitroeibaar lijken. Dat komt vooral doordat er blijkbaar nog steeds mensen zijn die het noodzakelijk vinden om, zonder enige kennis van zaken, onzinberichten te kopiëren en opnieuw te verspreiden.

Wanneer je "op Facebook zit" lees je bijna wekelijks dat er ergens gebakken spons is gevonden (altijd door een mens maar nooit door een hond). Het wonderlijke is dat er in Nederland geen dierenarts te vinden is die ooit de dood door een gebakken spons heeft geconstateerd bij een hond.

Het andere hardnekkige geval van koudwatervrees is dat je je kat of hond beter geen rauw varkensvlees te eten kunt geven omdat de kans groot is dat het dier vervolgens sterft aan de ziekte van Aujeszky.

Onzin?

Er is geen enkel steekhoudend argument om je hond geen rauw varkensvlees te geven vanwege de kans op Aujeszky. In Nederland was het laatste geval in 1986 en daarvoor in 1971. Dat is dus één geval in vijftig jaar! Sinds 2009 heeft Nederland dan ook de officiële status 'vrij van Aujeszky' binnen de EU. Hiervooris er wel een lang traject afgelegd. Om de uitroeiing tot stand te brengen zijn er verschillende fasen doorlopen:

  • Verbod op het gebruik van conventionele vaccins (alleen nog markervaccin toegestaan).
  • Verplicht vaccinatieprogramma met een markervaccin voor alle varkensbedrijven.
  • Vrijwillig certificeringsprogramma voor bedrijven die vrij waren van de ziekte van Aujeszky.
  • Verplichte deelname aan het certificeringsprogramma.
  • Verplichte deelname aan een surveillanceprogramma voor alle bedrijven.
  • Geleidelijk omzetten van de vaccinatieplicht in een vaccinatieverbod.

Ook Canada, Nieuw-Zeeland en vrijwel alle Europese landen zijn vrij van Aujeszky, net als de Verenigde Staten van Amerika.

Hoe klein is de kans?

Je zou een simpele berekening kunnen maken hoe klein de kans is dat je hond besmet zou kunnen raken met Aujeszky. Hiervoor nemen we Nederland als voorbeeld. Ook omdat dit wereldwijd de grootste producent  is van varkensvlees.

In Nederland leven ongeveer twaalf miljoen slachtvarkens. Die worden na 6 tot 8 weken geslacht. Dat betekent dat er jaarlijks een populatie van (52/7 x 12.000.000) ongeveer 85 miljoen varkens is. Omdat er sinds 1971 één geval van Aujeszky is geweest is de kans (49 x 85.000.000) 1 op 4.165.000.000. Eén op ruim vier miljard.

Ga je wel eens met je hond naar het bos?

Niet meer doen! Daar is de kans op Aujeszky een stuk groter. In veel landen waar gedomesticeerde varkens vrij zijn van de ziekte komt het virus namelijk nog wel voor bij wilde zwijnen. Zo is Duitsland officieel vrij van de ziekte bij gehouden varkens maar zijn in sommige gebieden tot wel 30% van de wilde zwijnen besmet. In Nederland was in 2015 1 van de 542 onderzochte wilde zwijnen positief. Dat is veel meer dan 1 op 4 miljard.

Omdat het virus zich niet alleen via directe contacten tussen varkens verspreid, maar ook via indirecte contacten en zelfs verspreiding via de lucht is dus de kans dat een hond tijdens een boswandeling besmet raakt met Aujeszky duizenden keren groter! Ga dus nooit meer met je hond naar het bos!