0
Je winkelwagen
is leeg

right banner

Goed idee: sponsor mee!

5procentSamen met uw aankoop bij Formidog kunt u ook een van deze goede (honden)doelen ondersteunen:

Maak een keuze tijdens het afrekenen. Wij doneren vervolgens 5% van uw orderbedrag netto aan deze organisatie.

Dat kost u helemaal niets en wij vinden het een goed idee!

Tien Fabeltjes over hondenvoer

Hondenvoer... wat is het beste. Elke fabrikant produceert het allerbeste, meest uitgebalanceerde  en gezondste hondenvoer. In reclames overschreeuwen ze elkaar in gevecht om het grootste markt aandeel. Dierenartsen en hondenvoerboeren voegen daar hun weetjes nog aan toe en op het hondenuitlaatveld herhaalt ieder baasje daarna wat hij of zij ergens gelezen of gehoord heeft. Vaak niet belemmerd door enige kennis of inzicht.
Tijd dus voor het in kaart brengen van een tiental fabeltjes.

Fabeltje # 1: Droogvoer is het allerbeste voer voor je hond.

Droge brokken: gemaksgedachte uit het midden van de vorige eeuw als de oplossing voor hondenvoeding (in plaats van met de pot meeëten), Inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat droogvoer een bron van chronische gezondheidsproblemen kan zijn. Obesitas, artritis, vroege nieraandoeningen, tandziekten (!), huidaandoeningen en zelfs kanker zijn slechts enkele van de problemen die nu worden geassocieerd met de sterk doorgekweekte en overmatige hoeveelheden koolhydraten in diëten met alleen droogvoer. Water is belangrijk en is het meest biologisch beschikbaar en voordelig in voedsel. Vochtrijk voedsel biedt kritische ondersteuning voor de balans tussen elektrolyten en micronutriënten, waardoor de cellulaire integriteit in het lichaam wordt behouden. Premium ingeblikt voedsel en vers voedsel bieden hogere vleeseiwitten, minder koolhydraten, goede vochtgehaltes en minder sterk verwerkte ingrediënten.

Fabeltje # 2: Alle diëten zijn compleet en uitgebalanceerd voor elke hond.

Niet alle voedingsmiddelen zijn hetzelfde. Het ideale dieet voor je hond hangt af van de behoeften van je hond - niet of het voer het duurste of het nieuwste merk is. Eiwit-, vet- en vezelgehaltes variëren sterk, vetzuurverhoudingen kunnen onevenwichtig zijn, vitamines en mineralen worden toegevoegd op basis van de "gemiddelde" hond. Therapeutische ingrediënten, zoals visolie, zijn vaak te laag om van enig voordeel te zijn. Leer welke voedingsmiddelen je hond aanmoedigen om te gedijen, niet alleen om te overleven.

Fabeltje # 3: Droogvoer is gunstig voor tandheelkundige zorg.

De mond van een hond is ontworpen voor knippen, scheuren, versnipperen en kauwen. De maag is primair geschikt voor het verteren van bot, kraakbeen, haar en spiervlees. Vanwege de grootte en textuur worden de meeste droge brokken heel doorgeslikt. Bovendien produceert het kauwen van voedingsmiddelen met veel koolhydraten (gluten, gelatine!) een zetmeelrijke film die zich hecht aan tanden waardoor een rijke omgeving ontstaat voor bacteriën die schadelijk zijn voor de tandheelkunde. Gezonde tandheelkundige traktaties moeten verse vlezige botten en pezige kauwproducten van betrouwbare en vertrouwde bronnen omvatten. merken zoals Pedigree bevelen graag hun kauwsticks aan. Daar zit heel veel gelatine in... dat hecht sterk aan de tanden... en dus kan ook de tandenpoets worden verkocht! Een hond die zijn hele leven vers vlees en botten heeft gegeten heet spierwitte tanden en geen cariès. Kom eens lang bij de Formidogs!

Fabeltje # 4: Een hond moet zijn hele leven op hetzelfde voedsel worden gehouden.

In het wild zal je hond jagen en opruimen. Dus, waarom veronderstellen dat het veranderen van voedsel schadelijk is? Een goed geplande variëteit kan zelfs over-suppletie, voedingsonevenwichtigheden en de ontwikkeling van voedselgevoeligheden voorkomen. Langzame introductie van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen - zelfs beperkte opties - stimuleert een betere spijsvertering en ondersteunt een gezonder immuunsysteem.

Fabeltje # 5: Premium-voedingsmiddelen zijn gewoon duurdere voedingsmiddelen.

Als er één ding zeker is in het gezegde - je krijgt waar voor je geld, dan telt dat zeker voor dierenvoeding. Het gaat niet alleen over de vraag of je hond het voer lekker vindt, maar ook hoe biologisch beschikbaar het is en wat je hond er uit nodig heeft. Kwaliteitsfabrikanten doen er veel aan om betere ingrediënten te vinden, koken op lage temperatuur of koud persen om waardevolle voedingsstoffen te behouden en gebruiken speciaal ontworpen verpakkingen om de voedingsstoffen te behouden. Die productiemethoden vergen meer tijd en kosten dus meer geld. Wanneer je goedkoop dierenvoer ziet dan zou er een belletje in je hoofd moeten rinkelen: dit is troep!. Om voedsel goedkoop te maken, worden consessies gedaan, of het nu gaat om ingrediënten, productie of arbeid.

Fabeltje # 6: Voedsel voor mensen is schadelijk voor honden.

Een goed uitgebalanceerd, huisgemaakt dieet met verse biologische ingrediënten zijn de beste diëten die beschikbaar zijn. Een goede versvoerfabrikant geeft je inzicht over recepten, supplementen en verwerking. Praat met je hondenvoerboer over merken en smaken en de voedingsbehoeften van je hond. Als je merkt dat hij/zij er niet zo veel verstand van heeft... ga dan naar een ander voor een 2nd opinion. Overweeg om van het industriële hond af te stappen en over te gaan op vers voedsel om de beste diëten te bieden die binnen jouw budgetkwesties beschikbaar zijn.

Fabeltje # 7: Dieet- en 'lite'-voedingsmiddelen bieden een beter gewichtsbeheer.

Lege calorieën uit extra vezels en kaloriearme ingrediënten zijn de belangrijkste componenten die worden gebruikt om het merendeel van het lite-voedsel te maken. Deze ingrediënten, samen met  overmatige koolhydraten, kunnen bijdragen aan gewichtstoename, huid- en vachtstoornissen en voedselintoleranties veroorzaken. Een dieet dat is samengesteld uit hoogwaardige vleeseiwitten, minimale koolhydraten, gezonde vetten en uitgebalanceerde vitamines en mineralen is essentieel om je hond slank en in orde te houden.

Fabeltje # 8: Biologisch voedsel is superieur.

Hoewel biologisch vlees en scharrelvlees superieure eiwitbronnen kunnen zijn, zijn ze niet altijd de primaire ingrediënten in biologisch voedsel voor huisdieren. Vanwege de kosten gebruiken veel droge voedingsmiddelen hogere hoeveelheden granen om aan de voedingsbehoeften te voldoen. Hierdoor neemtr de koolhydraatbelasting in het dieet van je hond toe. Als je de voedingsbehoeften van je hond begrijpt EN leert hoe je etiketten kunt lezen, kun je het beste voedsel voor je carnivoor selecteren.

Fabeltje # 9: Rauw voedsel heeft het grootste risico op bacteriële besmetting.

In tienduizenden jaren evalueerde de hond uit de wolf tot een opportunistische carnivoor evolueerde met een spijsverteringskanaal dat is ontworpen om voedsel snel te verwerken en te elimineren: kort, zuur en vijandig voor bacteriën. De hond is in de eerste plaats een vlees- en bottenverwerker. Hoewel voorzichtigheid geboden is bij honden met een verzwakt immuunsysteem of bij honden die wonen  met mensen met gezondheidsproblemen, bieden de producten diezijn ontwikkeld door fabrikanten met kennis van zaken van rauwe dieetvoeding voor huisdieren veiligheid en gemoedsrust.

Fabeltje # 10: Een eiwitarm dieet moet worden gegeven aan agressieve honden.

Hoewel niet wetenschappelijk aangetoond bij mensen komen gedragsproblemen bij honden wel voort uit het type eiwit - vlees versus plant, het verwerkingsniveau en de balans van micronutriënten in het dieet. Voedingsgevoeligheden kunnen ook gedrag en gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom zou het best kunnen dat het dieet wordt aangepast wanneer je een hond hebt met agressie- of andere gedragsproblemen.
Zelf neig ik meer te geloven dat een hond naar gedrag vertoont omdat hij (of zij) zich niet lekker voelt, chagrijnig is, buikpijn of maagzuur heeft.

I.s.m.: Terri Symonds Grow