0
Je winkelwagen
is leeg

right banner

Goed idee: sponsor mee!

5procentSamen met uw aankoop bij Formidog kunt u ook een van deze goede (honden)doelen ondersteunen:

Maak een keuze tijdens het afrekenen. Wij doneren vervolgens 5% van uw orderbedrag netto aan deze organisatie.

Dat kost u helemaal niets en wij vinden het een goed idee!

Hypo-Allergeen: wat is dat eigenlijk?

De tientallen verschillende diëten, allergie-adviezen en levensstijlkeuzes waarmee je tegenwoordig wordt overspoeld, maken het behoorlijk lastig om nieuwe trends bij te houden en te weten wat wel en niet okee is om als mens te eten. Wanneer je een hond hebt is dat vaak nog moeilijker, zeker wanneer de hond een probleem heeft na het eten..


Honden zijn vergelijkbaar met mensen, in de zin dat ook zij niet zelden een dieet moeten volgen en we hen niet zomaar alles kunnen voeren wanneer we willen dat ze gezond blijven.

Honden hebben, veel vaker nog dan mensen, voedselallergieën en -intoleranties. Die leiden tot problemen als:

  • Overmatig krabben.
  • Een grote hoeveelheid roos of een zeer vette huid en vacht
  • Een droge huid en doffe vacht.
  • Oorinfecties en oren die regelmatig vol oorsmeer zitten.
  • Overmatige irritatie en tekenen van ongemak, meestal met poten of staart. Controleer op tekenen van pijn, inclusief roodheid en korstjes.
  • Gastro-intestinale problemen, meestal resulterend in diarree, braken, het laten van winden en een opgeblazen gevoel.
  • Het eten van gras (wanneer een hond dit doet kan dit een teken zijn van buikpijn, De hond eet gras om te gaan braken).
  • Abnormaal gedrag, waaronder lethargie en verlies van interesse in voedsel, lichaamsbeweging en de dingen waar ze eerder van genoten.


Dus gaan we met onze hond naar de DA, die na een gesprek en tests in de meeste gevallen zal adviseren om over te stappen naar een "hypoallergeen hondenvoer’.

Maar wat is dat eigenlijk: hypo-allergeen?

Hypo en hyper zijn twee woorden die vaak voorafgaan aan andere. Hypo betekent laag / verlaagd / onder normaal, terwijl hyper  hoog / verhoogd of boven normaa betekentl. Dus iemand die wordt beschreven als hyperactief, zou zeer actief zijn, terwijl hypothermie wordt gebruikt om een ​​zeer lage lichaamstemperatuur te beschrijven.

Wanneer we dus het woord hypo-allergeen op de verpakking van hondenvoer zien, betekent dit dat het voer minder waarschijnlijk (maar niet onmogelijk) een allergische reactie veroorzaakt. Dit komt omdat het minder of geen van de "algemene" ingrediënten (allergenen) bevat waarop huisdieren kunnen reageren.

Met die "algemene" ingrediënten bedoelen we dan o.a. tarwe, kip, rundvlees en zuivelproducten, omdat deze (over het algemeen dus) bij honden de meeste problemen veroorzaken. Veel fabrikanten van hypo-allergeen voer sluiten ook soja, kleurstoffen en kunstmatige conserveermiddelen uit.

Een stap verder

Er zijn ook graanvrije diëten beschikbaar voor zeer gevoelige huisdieren. De kans dat uw huisdier allergisch of intolerant is voor alle graansoorten (bijv. Tarwe, haver, rogge, gerst, rijst, maïs enz.) Is relatief onwaarschijnlijk omdat ze verschillende chemische structuren hebben, maar als u niet zeker weet welke korrel kan veroorzaken een probleem, dan is een graanvrij dieet een goede plek om te beginnen.

Nóg een stap verder

Sommige hypoallergene diëten kunnen een stap verder gaan en bevatten wat bekend staat als ‘nieuwe’ ingrediënten. Nieuwe ingrediënten zijn ingrediënten die minder vaak worden gebruikt in voedsel voor huisdieren, met het idee dat het huisdier ze misschien niet eerder heeft gegeten. Varkensvlees of eenden zouden bijvoorbeeld een voorbeeld zijn van nieuwe eiwitten en zoete aardappel zou een voorbeeld zijn van een nieuw koolhydraat. Nieuwe ingrediënten kunnen erg nuttig zijn voor gevoelige huisdieren, omdat u in het algemeen eerder aan iets bent blootgesteld voordat het lichaam hiertegen kan reageren.

jeuk 02

Dus...

Omdat iedere fabrikant een eigen invulling geeft aan de term "hypo-allergeen" zul je op iedere verpakking moeten kijken of dat voer "hypo-allergeen" genoeg is voor jouw hond.

Heeft mijn hond hypoallergeen voer nodig?

Wanneer je een fitte en gezonde hond hebt, zonder tekenen van een negatieve voedselreactie, is het niet nodig om een hypoallergeen dieet te voeren. Maar het kan beslist geen kwaad: hypo-allergene diëten sluiten namelijk vaak ingrediënten van mindere kwaliteit uit en bevatten vaak geen kleurstoffen en chemische conserveermiddelen, zodat ze op lange termijn waarschijnlijk gezonder zijn voor uw huisdier.

Maar als je een hond (of een kat) hebt met een gevoelige spijsvertering, een gevoelige huid, jeukende oren of voeten of loopneuzen, dan kan hij dus last hebben van een voedselintolerantie of voedselallergie (dat zijn eigenlijk twee verschillende dingen, maar dat is een ander verhaal). In dat geval kan het kiezen van een hypo-allergeen dieet waarschijnlijk een oplossing zijn.

Hoe kun je voorkomen dat je hond voedselallergieën ontwikkelt?

Sommige rassen hebben meer kans om voedselallergieën te ontwikkelen en hebben daarom een ​​genetische aanleg. Labradors, Golden Retrievers, Labradoodles en alle andere rassen in de Retrieverfamilie staan er om bekend dat ze vaak problemen hebben met kip, om maar een voorbeeld te noemen. Probeer daarom te voorkomen dat u om deze reden een puppy of kitten koopt met ouders met spijsverterings- of huidproblemen. Andere huisdieren kunnen gewoon gevoeliger zijn en allergieën voor het milieu of vlooien hebben; deze huisdieren reageren vaak ook vaker op voedsel.

Een theorie over het vermijden van allergieën is om puppy's zoveel mogelijk verschillend voer te geven. Dat betekent dat je smaken moet omwisselen in plaats van dat je altijd maar één smaak moet behouden. Hoerdoor wordt de pup niet te veel wordt blootgesteld aan één eiwitbron. Het nadeel van een eenzijdig voerpatroon is dat, wanneer de hond later een dieet met nieuwe ingrediënten nodig heeft, het veel moeilijker kan zijn om iets te vinden dat hij / zij nog niet eerder heeft gegeten.

En dan nu: het goede nieuws!

Het goede nieuws is dat je tegenwoordig bijna overal vers voer kunt kopen. Hiermee heb je een veel betere controle op de eiwitten die je hond eet. Wanneer je hier nog meer over wilt weten suur dan een mail of app ons.