0
Je winkelwagen
is leeg

right banner

Goed idee: sponsor mee!

5procentSamen met uw aankoop bij Formidog kunt u ook een van deze goede (honden)doelen ondersteunen:

Maak een keuze tijdens het afrekenen. Wij doneren vervolgens 5% van uw orderbedrag netto aan deze organisatie.

Dat kost u helemaal niets en wij vinden het een goed idee!

We hebben een hond... en we willen graag kippen. Gaat dat samen?

Een hond is een roofdier en een kip een prooidier. Dit is de kern van het probleem. Zorg daarom dat de hond in het begin nooit de kans krijgt om achter de kippen aan te gaan (jachtgedrag) of er zelfs maar een te grijpen.

Hou de kippen dan ook in het begin in een stevige ren waar een hond niet in kan of onderdoor kan graven. Loop vaak met de hond aan de riem langs de ren, neem de ren op in een wandelingetje en ga niet honderd keer alleen maar langs de ren lopen. Dan merkt de hond dat die ren toch wel iets bijzonders moet zijn. De hond moet de kippen volledig leren negeren! Elke aandacht die hij aan de kippen schenkt met een rukje aan de riem en een duidelijk NEE (of wat voor woord je ook gebruikt als hij iets doet wat hij niet mag) bestraffen. Schenk zelf ook geen aandacht aan de kippen als de hond erbij is. Ga dus niet op je hurken bij een kip of de ren zitten, negeer de kippen volledig als de hond erbij is. Hou dit een tijdje consequent vol tot de hond dit ook volledig doet. Laat de hond de eerste tijd niet zonder toezicht in de buurt van de ren.

Wil je de kippen gaan loslaten let er dan op dat de hond niet zonder toezicht of los in de tuin komt. Ga met de hond aan de riem langs en tussen de loslopende kippen lopen. Ook nu moet hij de kippen volledig negeren, hij mag zelfs niet kijken! Dit hou je vol (aan een steeds langere riem) tot hij echt volledig 100% de kippen negeert. Probeer dan de hond onder appél los door en langs de kippen te leiden. De eerste tijd de hond ook weer niet zonder toezicht bij de kippen laten.

Heb je al loslopende kippen en neem je een hond, probeer dan toch een tijdelijke ren te maken, dat werkt het makkelijkste en het veiligste voor de kippen. Lukt dit niet dan loop je alleen met de hond aan de riem door de tuin. Hou de hond heel scherp in de gaten! Met een puppy is dit een stuk moeilijker, die luisteren nog niet goed. Vraag advies op een puppycursus.
Laat de pup nooit achter de kippen aangaan of de kippen van buiten de ren opjagen ook al lijkt dat grappig, je prent het foute gedrag dan in en dat is vrijwel nooit meer af te leren!
Heeft de hond eenmaal kippen opgejaagd en geproefd dan wordt het meestal een hopeloze zaak en zul je hond en kip gescheiden moeten houden.

De tijd die je investeert zal uiteindelijk beloond worden met een zorgeloos verblijf in de tuin voor mens en dier. Bedenk wel dat in sommige rassen het jachtinstinct zo sterk zit ingebakken dat deze rassen heel moeilijk bij kippen zijn te wennen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan windhonden, Teckels, jachthonden en Terriërs.

Laat overigens op visite komende honden nooit los in de tuin als daar kippen lopen. Je loopt een grote kans dat de hond je kippen grijpt en absoluut niet meer luistert als hij eenmaal aan de jacht begonnen is.

Bron: schutters.net